Boord Nuenen: van beeldkwaliteitsplan naar schetsontwerp

In Nuenen, aan de Dubbestraat, de Kapperdoesweg en de straat Boord, wordt een exclusief en intiem nieuwbouwplan gerealiseerd. Kenmerkend voor dit plan zijn het groen, de rust en de ruimte  rondom de woning. De woning zelf is zeer riant en krijgt een eigentijdse architectuur.

Waar we in 2021 zijn gestart en waar we nu staan

Eind 2021 is het beeldkwaliteitsplan goedgekeurd door TRK (Team Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Nuenen). In het eerste kwartaal van dit jaar hebben we het beeldkwaliteitsplan vertaald naar een schetsontwerp. De grote uitdaging: hoe zorgen we voor 11 landelijke woningen die uniek en eigentijds zijn, en tóch familie van elkaar. Het voorlopige ontwerp moet daar een antwoord op geven. En met dit ontwerp zijn we een heel eind op schot.

Boord is vormgegeven en ontworpen door De Loods Architecten uit Aarle-Rixtel. Zij verzorgden het stedenbouwkundig plan én het ontwerp van de woningen:

“Dé uitdaging bij dit project was het realiseren van woningen met een hoge kwaliteit van wonen, zonder het karakter en geschiedenis van de plek uit het oog te verliezen. Het plan bestaat uit grote percelen en ruime woningen. Deze zijn gesitueerd in een context van de ouderwetse agrarische structuur, namelijk het boerenlint van vroeger, met veel ruimte en groen. Het nieuwe plan Boord is een eigentijdse vertaling van het oude boerenerf: hoofdwoningen aan de straatzijde en schuurwoningen op het gemeenschappelijke erf daarachter. Deze hiërarchie komt ook terug in de grootte van de nieuwe woningen.

Hopelijk ervaren zij het als een omgeving met prettige, comfortabele woningen waar alles als vanzelfsprekend aanvoelt, en waar binnen en buiten in elkaar opgaan. Dat je als bewoner vanuit de woning een fijne relatie hebt met je privé tuin aan de achterzijde en het informele erf aan de voorzijde. Bovendien hopen we dat de bewoners echt het gevoel hebben dat ze een unieke woning bezitten. Hopelijk draagt dit bij aan het trotse eigenaarschap van de bewoner.”

Planning ontwerp

Momenteel werken we naar een afronding van het voorlopige ontwerp. Is het voorlopige ontwerp gereed, dan wordt dit voorgelegd aan de dorpsbouwmeester en die toetst of het plan voldoet aan de welstandseisen. Ontvangen we een positief advies van de dorpsbouwmeester, dan starten we met het definitieve ontwerp en wordt de verkoop voorbereid. Via de website kan men op de hoogte blijven van de voortgang omtrent dit project.