Kopers en projectbetrokkenen Oranjekade vieren gezamenlijk start van de bouw!
Op zaterdag 16 oktober werd er op het bouwterrein van Oranjekade aan de Kanaaldijk-NO in Helmond een bijzondere mijlpaal gevierd. Een grote groep kopers en diverse projectbetrokkenen verzamelden op de bouwplaats om gezamenlijk de bouwwerkzaamheden af te trappen en elkaar te ontmoeten!
Tijdens de bijeenkomst sprak Jack Aldenhoven – eigenaar/directeur van BanBouw – alle genodigden toe:
“We zijn hier bij elkaar omdat het een bijzondere dag is voor ons allen. Voor jullie als kopers, voor de aanwezige bouwteampartners en voor ons als BanBouw. We staan op het startpunt van de transformatie van een plek met een rijke historie, naar een bijzonder woon-, werk- en winkelgebied.”
Na het openingswoord gaven de jongste en oudste koper van Oranjekade samen het officiële startsein. Na het startsein werden het voorbereidingstraject en de bouwwerkzaamheden toegelicht door Bert Golstein, bedrijfsleider bouw en ontwikkeling bij BanBouw.
Samen een steentje bijdragen
Tijdens de bijeenkomst kregen de kopers ook de mogelijkheid om letterlijk en figuurlijk een steentje bij te dragen aan het project. Speciaal voor hen werd een social sofa ontworpen: een zitbank met mozaïek die straks een mooi plekje krijgt in het plan. Op het bankje, dat ontworpen werd door Antonie de Rooij van De Heeren van Vonder, staat de tekst “Toeval maakte ons buren, de buurt heeft ons samengebracht” afgebeeld, samen met de zwanen uit het Zuid-Willemsvaart en de skyline van Oranjekade. Alle aanwezige kopers kregen de gelegenheid om gekleurde steentjes te plaatsen op het bankje.
Een lange tijd betrokken
Nadat het hoofdkantoor van de EDAH in 2007 werd gesloten, werd het vastgoed aan de Kanaaldijk-NO door BanBouw gekocht. Snel daarna werd er gestart met het maken van plannen, die vanwege de crisis een jaar later weer even opgeborgen werden.
In 2017 werd het plan weer uit de kast gehaald en haakte ook Rezidenz Development aan. Destijds zijn we gestart met het opstellen van de stedenbouwkundige kaders en ontwerpuitgangspunten. Het idee was om de historie van deze bijzondere plek en prachtige stad te vertalen naar een stedenbouwkundig en architectonisch concept. Een concept dat hier perfect past. Met dat idee werd er afgereisd naar architect Christoph Kohl in Berlijn, waar het idee van de pakhuisarchitectuur is ontstaan. Destijds is de basis gelegd en die hebben we tot op heden vast kunnen houden. Wij kunnen niet wachten tot het plan klaar is en de 15 prachtige woonblokken zijn gerealiseerd.